Answering a question on Facebook

FadzuliWealth MethodsLeave a Comment

This post is in the mix of English and Malay and its a response to one of the questions posted in Facebook.. I hope by sharing this you will learn a thing or two also…

January 8 at 9:49am
Salams, can i ask if u dont mind. U kenal Abg Abu kan? Sorie if im wrong. Btw i nak tanye sikit pendapat u, i ade azam yg kuat nak buat jahitan sampai buka kedai. Tapi kadang2 separuh jalan je… Camne tu… hehe… thanks for add me..

My Answer..

Yes. Sama office dengan Abang Abu. Dia kasi saya tumpang office kat sana. Then saya kasi dia IT support.  Ahh ok keazaman is satu tapi consistentcy pun perlu. Saya pun kadang buat website setengah jalan rasa macam dah malas. We can dream but if we don’t take action pun tak jalan kan.

Jadi macam mana nak jadi consistent ni kan soalannya… Cari apa yang anda minat. Cari ideology or orang kata the WHY you need to this.

Mungkin matlamat anda terlalu besar jadi pecah pecah kan. Misalnya matlamat anda untuk dapat kontrak yang besar untuk masa depan. 

Jadi Goal anda sekarang nak kena buat pakaian yang orang minati supaya PEOPLE talk about it and insyallah demi masa ada TAUKE besar tengok kerja awak, dia pun berkenan and beli in bulk.  dari matlamat yang kecil kecil lah menjadi besar pada masa akan datang nanti..

Nak buka kedai..

Saya sarankan supaya nampak GOOD CASHFLOW baru boleh fikirkan untuk dapatkan kedai. Maksud saya kalau sewa kedai itu $3000. Taruk gaji awak, taruk material cost price, taruk semua costs lah..gaji orang.. Nak kena make sure semua boleh cover dan ada 10%-20% yang selalu disimpan untuk musim yang tak beruntung. Jadi dalam sebulan itu ada pendapatan $5000 atau $6000 barulah boleh fikirkan kedai.

Selain dari pada itu. Set kan date bila nak dapatkan Goal atau Matlamat itu.

Contohnya. 

January 2009 – saya mesti untung $400. 
February 2009 – untung $1000 dan seterusnya 

ohh yah dan adakan jadual waktu. Print besar besar dan tampalkan kat dinding. Penuhkan jadual itu dengan aktiviti-aktiviti yang menuju ke matlamat anda. Saya harap maklumat ini boleh membantu anda insyallah. ———————————————————————————–

To summarize:

Set a Big Goal..
Set datelines and smaller goals to reach the bigger goals…
Ensure that you have enough profits to sustain long term
Set 10% to 20% for rainy periods.
Have a large calendar which you can see daily.
The activities involve must drive you towards your Goal.    

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *